Barcelona
Cum am luat biletul?!
Nici eu nu stiu. Pur si simplu, m-am trezit dupa ce l-am luat, cred. Vazusem o oferta la o linie aeriana, vorbisem cu fetele ca poate mergem dar nu stabilisem nimic concret, pana cand dupa doua – trei zile, m-am trezit ca am luat biletele.
De cand eram mica stiam ca vreau sa ajung sa vizitez Grecia, ca tara, iar ca oras, Barcelona. Insa, cu timpul, dorinta si-a mai pierdut din putere in ceea ce priveste Barcelona, dat fiind poate si faptul ca toata lumea incepuse sa viziteze acest oras.
Si iata-ma in sfarsit in fata unui vis implinit, uitat, din copilarie.
Orasul este plin de viata, foarte frumos, in care viata cotidiana poate fi imbinata usor cu o vacanta: este intr-adevar minunat sa ai scoala sau biroul langa plaja, iar in pauza eventual sa dai o fuga pentru un scurt bronz.
Au o plaja foarte lunga, neamenajata, faleze pentru plimbare, baruri pe plaja si multe terase, ce ti-ai putea dori mai mult?!
Celebra Sagrada Familia nu dezamageste si este intr-adevar o cladire impunatoare construita in cele mai mici detalii. De asemenea, Parcul Guell este fantastic si vizitandu-l mi-am raspuns in sfarsit la intrebarea: de ce se plateste intrarea in acest parc? Este intr-adevar foarte multa lume, sunt foarte multi turisti, iar designul parcului este cochet, diferit si special, neconceput insa pentru atat de multa lume, iar acest lucru necesita putina organizare a turistilor.
Am stat la Hotel Peninsular, foarte aproape de La Rambla, centrul lor vechi. Este un hotel dragut, aproape de metrou si varianta cea mai ieftina pe care am gasit-o la momentul respectiv. Ce mi s-a parut interesant este ca unele stradute, ca cea pe care era situat si hotelul, sunt foarte inguste, unde pot circula doar scuterele, cu cladiri inalte, balconase mici si stilul acela din America Latina unde poti vorbi cu vecinul de la balconul de vis-a-vis. Iar apropo de balcoane, veti vedea foarte des steagul Cataloniei la geamurile acestora, iar orice informatie este scrisa mai intai in catalana si tradusa ulterior in spaniola si engleza.
Daca ajungeti in Barcelona sfatul meu este sa vizitati Tibidabo, varful care vegheaza Barcelona. Se poate ajunge si cu masina personala, dar cu funicularul mi se pare o experienta mult mai autentica. Sus, veti gasi un parc de distractii dar si o catedrala impunatoare, cocotata in varf. Datorita, cred, inaltimii si a peisajului, pe mine m-a lasat un pic mai uimita si mai fascinata decat chiar Sagrada Familia. Iar pentru o priveliste si mai spectaculoasa, puteti lua din parcul de distractii, un “leagan”, sa-i zic asa, inalt ce se invarte si veti reusi sa faceti o poza demna de invidiat.
De asemenea, a nu se rata Palatul Montjuic cu minunata priveliste asupra orasului si a portului. Varianta ce noua ne-a convenit cel mai mult a fost sa urcam cu funicularul (pe care il luati de la metrou) si telefericul si sa coboram pe jos, astfel aveti parte de ambele experiente si de privelisti diferite, una mai deosebita decat cealalta.
Desi situat un pic mai departe de centru, parcul Labirint este si el un loc foarte bun de vizitat, de facut poze, admirat natura si de amuzament in incercarea de a iesi din labirintul situat in mijlocul parcului.
Ce m-a uimit au fost nenumaratii vanzatori ambulanti in zona portului cu cerceafurile plasate peste tot pe strada (eram cu privirea la o barcuta si era sa calc pe niste ochelari de soare expusi la vanzare pe jos pe un cearceaf), desi sunt plasate placute ce mentioneaza o amenda de 50 euro in cazul in care se cumpara de la ei.
Daca sunteti intr-o zi de vara, vinerea, sambata sau duminica, intre 21:00 si 22:00, va puteti incanta cu spectacolul dat de fantana cantatoare. La noi a fost amuzant pentru ca nu stiam de program si nici nu o aveam pe lista de vazut, dar intamplarea a facut ca in plimbarea noastra prin oras sa fim la momentul si locul potrivit.
Nu cred ca trebuie ratate in vizita prin Barcelona nici casele renumite ale lui Gaudi, cel putin de vazut pe dinafara. Prezinta intradevar o arhitectura aparte, diferita fata de cea a celorlalte cladiri de pe langa ele.
Pe langa peisaje, obiective turistice si stilul acest combinat intre vacanta si cotidian, ce mi-a mai placut a fost paela si sangria. Desi nu mi se intampla des sa-mi placa gastronomia unei alte tari, de data aceasta, Spania m-a nimerit.
In incheiere, Barcelona este un oras viu, frumos, turistic, cu un aer relaxant de vacanta imbinat cu agitatia vietii cotidiene, unde se simte “el sangre caliente” sau “el sang calenta”.