Favorite | Insule

Mykonos

Calatoria in timp de pandemie 

Anul acesta am fost in Mykonos, in Grecia, insula vantului. Desi calatoria era stabilita initial la inceput de pandemie (stabilita inainte de a stii ce va veni), am apucat sa o vizitez o data in iulie, imediat dupa ce s-au deschis granitele, si o data in septembrie.

Voi incerca sa povestesc cate putin din ambele experiente.

Cuprins:

Transport si formalitati in timp de pandemie

Destinatie

10 Locuri de vizitat

Mancare si bauturi

Transport local si cazare

Concluzie

 

Transport si formalitati in timp de pandemie

Prima calatorie am avut-o cu Ryanair, Bucuresti – Atena, si cu Aegean, Atena – Mykonos (diferenta intre zboruri de aproximativ 2 ore jumatate). Diferentele de timp dintre doua zboruri, daca zborurile nici nu sunt de la aceeasi companie, v-as sfatui sa nu fie niciodata mai mici de 2 ore, mai ales in situatia actuala, unde formalitatile sunt mai numeroase.

Si vorbind de formalitati, in calatoria din iulie a fost necesar completarea formularului cerut de greci (The Passenger Locator Form – PLF) in baza caruia la intrarea in Grecia erai testat sau nu. Majoritatea am fost testati cand am ajuns in Atena, dupa prezentarea formularului. Mi s-a comunicat doar sa fiu prudenta in urmatoarele 24h, sa tin minte in mare cu cati si cu cine interactionez, iar daca nu voi primi niciun telefon in urmatoarele 24h, inseamna ca ma pot bucura de calatorie in voie.

La calatoria din septembrie, am fost cu Aegean ambele zboruri, insa dupa cum va spuneam, cu diferenta de timp considerabila intre cele doua zboruri (desi imi plac situatiile la limita, sfatul este ca mai bine sa asteptati in aeroport ceva timp decat sa pierdeti zborul). De data aceasta, pe langa formular, a fost necesar si prezentarea unui test negativ tradus in engleza, facut cu 72h inainte. Testul l-am facut la Gral Medical, cu o programare in prealabil. Au fost foarte prompti, tariful a fost de 380 lei, rezultatul l-am primit in mai putin de 24h desi timpul era de 48h.

Toate cele 3 aeroporturi din Atena, Bucuresti si Mykonos, mi-au lasat o impresie foarte buna. Mi s-a parut ca toate s-au adaptat usor si ca gestioneaza foarte bine situatia actuala (distantare, gel dezinfectant peste tot, toata lumea cu masti).

Destinatie

Revenind la destinatie, Mykonos, sau insula vantului este o insula deosebita, cu elemente autentice, ce o diferentiaza de celelalte insule. De fapt, cred ca fiecare insula din Grecia se diferentiaza cu ceva, avand fiecare autenticitatea ei.

Mykonos este o combinatie intre liniste si pace, ziua, si animatie si energie, noaptea. Desi, barurile aveau voie sa fie deschise doar pana la 00:00, lumea se distra pana la ultimul minut.

Peisajele cu apa albastra si coline, casele din piatra alba cu geamuri de culoarea marii, toate pastrand acelasi stil, stradutele inguste stil labirint, morile de vant, localurile, apusurile de soare, fac din Mykonos o destinatie demna de vizitat. Desi pare un pic exclusivista, insula fiind vizitata de foarte multe vedete, in realitate, atat localnicii cat si turistii sunt foarte prietenosi si deschisi. 

10 Locuri de vizitat

01. Mica Venetie sau Little Venice – casutele de pe malul marii unde se presupune ca pe vremuri piratii isi ascundeau comorile, acum formeaza o imagine idilica si reprezentativa a insulei. Nu pot fi ratate.

02. Stradutele din centrul vechi – un adevarat labirint de stradute inguste albe cu localuri si magazine pe o partea si pe alta. Este imposibil sa nu te pierzi printre aceste stradute, dar in acelasi timp este distractiv si relaxant.

03. Farul Armenistis – pentru o priveliste de sus si o panorama spectaculoasa asupra insulei. Recomand o priveliste la apus! Farul a fost construit in urma unui incident in care si-au pierdut viata 11 persoane, in 1887. Acesta nu mai functioneaza in prezent, insa am inteles ca masinaria originala de iluminare se gaseste in Muzeul Maritim din centru, pentru cei interesanti. Pentru a ajunge la far este necesar inchirierea unei masini (vorbesc mai jos, la “Transport local”)

04. Moara de vant a lui Boni/ Boni’s Windmill – situata singurica pe un deal, reprezinta un punct de belvedere al vechiului port si al insulei. Moara a apartinut unei familii de origini venetiene si cretane a carui nume era Boni (surpriza!). Acum reprezinta un muzeu si este singura moara deschisa si publicului larg, cel putin asa ma interesasem. Eu nu am gasit-o deschisa, insa, cu toate acestea, privelistea nu dezamageste deloc.

05. Morile de vant – reprezentative insulei, ofera o priveliste spectaculoasa. Desi majoritatea pozelor de pe internet promoveaza imaginea frontala a morilor, privelistea de pe colina pe care sunt construite mi se pare si mai frumoasa.

06. Portul Vechi – linistit, plin de taverne primitoare cu specific grecesc si nu numai

07. Ano Mera – un sat pitoresc, linistit, rupt de agitatia centrului

08. Biserica Ortodoxa Paraportiani – cea mai vizitata biserica a orasului, fiind practic o constructie de un alb imaculat, aproape deranjant de alb, a 5 biserici (o biserica construita din 4 bisericute mai mici).

09. Plajele

Plaja Elia – pentru amatorii de plaje intinse, 15 euro/sezlong, exista si spatiu de stat cu prosopelul

Plaja Megali Ammos – pentru valuri imense, foarte aproape de centru

Plaja Ornos – mi-a placut cel mai mult si este si usor accesibila (vorbesc la “Transport local”). Nu stiu exact sa explic de ce mi-a placut cel mai mult. Era pur si simplu un vibe pe gustul meu.

Plaja Paraga (30 euro/sezlong plus o consumatie de minim 15 euro) si Plaja Paradise sunt foarte dragute si frumos amenajate, dar mult mai scumpe.

Exista si o plaja destinata lectiilor de kitesurfing, vantul fiind foarte bun prieten pasionatilor.

10. Apusul – unul dintre cele mai frumoase apusuri pe care le-am vazut pana acum. Nu este un “loc” de vizitat, dar recomand sa il surprindeti macar o data. Fie ca il vedeti de pe un deal, de la mori, de pe malul marii, din Little Venice, de la far sau chiar de la 180 Sunset Bar (un local dragut, fancy, frumos amenajat, foarte cunoscut pentru privelistea ce o ofera) meritaa!

 

Mancare si bauturi

La acest capitol, exista o mare diversitate in alegeri, stradutele din centrul vechi fiind pline de localuri traditionale si nu numai. Niko’s Taverna am inteles ca este cel mai vechi restaurant din oras, insa mereu era plin cand ajungeam la el, astfel ca nu am apucat sa mananc aici. Daca ajungeti voi sau ati fost, astept pareri.

In schimb, am vizitat foarte multe localuri cu mancare deosebita.

Daca vreti un ambient linistit, pentru o cina romantica, recomand Kalita Restaurant. Tinde spre fine dining, dar o data (o data pe luna, pe an sau o data in viata macar) eu zic ca merita. Am mancat aici o mini musaka traditionala delicioasa invelita intr-o felie de vanata. Nu mai mancasem pana acum musaca greceasca, dar tinde sa devina mancarea mea preferata de la greci. Felicitari bucatarului!

Hint: Vinerea si Sambata de obicei este si muzica live la pian, in caz ca vreti sa impresionati partenera/ul

Daca vreti o priveliste draguta, la malul Marii Egee, recomand Nice n Easy. Aici am mancat o portie de pastitsio imensa si foarte buna, iar desertul a fost din partea casei: iaurt grecesc cu gem si migdale.

In caz ca vreti doar o bautura si o locatie fancy de unde sa surprindeti acele imagini sau filmulete cunoscute deja pe internet, Bao’s Cocktail Bar este un bar fix pe mal foarte dragut, in Little Venice. De asemenea, seara, toata zona portului este plina de localuri vivante, dragut amenajate, cu muzica buna.

Rouvera restaurant este un restaurant din portul vechi, unde am incercat doua souvlaki reinterpretate, unul cu fructe de mare si legume, iar altul cu pui, cartofi prajiti, pita si tzatziki. Zic reinterpretate in sensul ca acestea au fost aduse intr-un mod mai inedit, pe betigase de inox, atarnate de un carlig.

Mex Cocktail Bar – Recomand, de asemenea, un bar unde un pahar cu vin sau bere este 3 euro (cred ca cel mai ieftin din ce am vazut la celelalte localuri). Plus, au muzica buna. A fost singura data cand mi-ar fi placut sa nu se inchida localurile la 00:00.

Aperanto Galazio Cuisine bar, pe plaja Ornos – Aici am mancat niste chiftele bunicele. Diferenta fata de cele pe care le mananc de obicei la noi, a facut-o faptul ca acestea grecesti aveau putin chimen (la fel de bune ambele variante).

Pepper Souvlaki & More – Aici am mancat o salata greceasca. Mi-a placut foarte mult localul pentru ca mesele erau asezate direct pe o straduta foarte ingusta si cumva acest aspect m-a facut sa ma simt si mai mult in Grecia.

N-am plecat fara sa incerc si iaurtul lor inghetat. L-am luat cu topping de ananas si migdale. Este bun la gust, dar prefer inghetata.

Nu stiu exact daca din cauza (datorita) pandemiei, dar preturile nu mi s-au parut exagerate. In majoritatea locurilor, intr-adevar, sunt ridicate, dar nu exagerate.

De asemenea, nu am gasit aglomeratie, iar aici cred ca situatia actuala chiar a avut un cuvant de spus.

Transport local si cazare

Un avantaj foarte mare este sa ai cazare cat mai aproape de centru vechi, astfel, economisesti drum si timp daca vrei sa te plimbi prin centru. Eu am stat la Eternal Suites pe care ii recomand cu caldura. Majoritatea locatiilor care ofera priveliste frumoasa, sunt departe de centru. Insa aceasta este si aproape de centru, oferta si o priveliste frumoasa:

Pentru a ajunge la plajele amenajate, din centru se poate lua autocarul, pe sens este 1,8 euro/pers (10-15 minute pana la prima plaja).

Daca vreti si o plimbare pe apa, puteti sa luati autocarul pana la plaja Ornos si de acolo barca (water taxi), ce are opriri la majoritatea plajelor cunoscute. Water taxi este 10 euro/pers dus-intors cu o singura oprire sau 20 euro/pers cu opriri nelimitate pe zi pe orice plaja doriti. Desigur, gasiti mult mai multe servicii de plimbare pe mare.

Mi se pare mai avantajos cu autocar si barca pentru ca asa te poti bucura si de o plimbare cu barca, vezi si majoritatea plajelor. Impusti doi iepuri deodata, cum s-ar zice.

Masina de inchiriat este 40 euro/zi plus 10 euro taxe, fara alte garantii. Acest serviciu mi s-a parut foarte accesibil, intrucat pe alte insule am intalnit doar cu garantii de aproximativ 300 euro. Am inchiriat masina pentru a vedea putin imprejurimile, a ajunge la Farul Armenistis si in satul Ano Mera. Am inchiriat-o pentru o zi si am bagat o singura data benzina de 10 euro.

Concluzie

Per total, Mykonos este o insula ce merita vizitata si merge chiar si cu buget mai restrans. Desi am auzit multe pareri ce o catalogheaza ca fiind exclusivista, doar pentru vedete si oameni cu bani, o insula de care nu te poti “atinge” daca nu ai un buget suficient de mare, nu este chiar asa. Trebuie doar sa iti doresti cu adevarat.

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *