Favorite

Scotia

Scoția (12-16 Octombrie 2017)

Baiatul de la ghiseu: “Ce te-a facut să vii în Scoția?”

Eu: “Am citit Outlander.”

 

Da. Cam așa am ajuns să îmi doresc foarte mult să merg în Scoția. La recomandarea unui prieten, m-am apucat să urmăresc serialul și am devenit fan. Am început să citesc și cărțile și astfel m-am îndrăgostit de Scoția și de ținuturile ei.

Resemnată că nu voi ajunge acest an, îmi făceam speranță pentru anul viitor. Însă, fără să vrea, Carina mi-a trimis o super ofertă cu zbor direct în Glasgow. Dupa ce am comparat cu toate celelalte oferte, am cumpărat biletele. Totul s-a întâmplat spontan, cum îmi place cel mai mult.

 

Ziua 1 ( 12 Oct 2017)

Și iată-ne pe noi ajunse în Scoția, în Glasgow. Primul contact dupa vamă a fost cu o doamnă de la care am luat biletele pentru Aeroport – centru Glasgow – Edinburgh dus-întors, 20 lire/pers (toate biletele dus-întors sunt mai ieftine). Doamna avea un accent scoțian pronunțat, foarte amuzant și drăguț în același timp, cum de altfel îl au majoritatea locuitorilor.

Dupa aproximativ 1 oră jumătate, am ajuns în Edinburgh. Deși ne echipasem pentru vreme ploioasă specifică Scoției, am avut parte de o vreme bună, însorită și de foarte puțină ploaie.

Edinburgh ne-a impresionat de cum am ajuns. Este un oraș mic, chochet, ce își păstrează identitatea și istoria, cu clădiri impresionante și cu o arhitectură aparte. Are un numar mic de locuitori și un sistem al mijloacelor de transport în comun foarte bine pus la punct. Chiar înainte de a ajunge în autogară, ne întâmpină falnic castelul Edinburgh, cocoțat sus pe deal, iar la baza lui se văd maiestoasele grădini ale Prințesei (Princes Street Gardens), un parc superb.

 

 

 

 

 

 

 

 

În autogară am decis să ne luăm și bilet dus-întors pentru Inverness, orașul de unde începe acțiunea în Outlander. Am mâncat un sandwish de la Subway și am băut o cafea de la cafeneaua Costa, localizată chiar în intersecția cu Galeriile Scoției, sus, la etaj, oferind o priveliște minunată spre castel.

 

După încărcarea bateriilor, am început să luăm orașul la pas. Vremea era superbă, ba chiar am auzit pe cineva spunând “What a hot day!”. Ne-am plimbat prin parc, am ascultat celebrul sunet al cimpoiului, am făcut poze la Scotish Monument și am ajuns și la Carton Hill ce oferă o priveliște superbă asupra orașului.

Am coborât și am luat-o prin oraș, fascinate de arhitectura clădirilor și de păstrarea lor autentică. Ne-am decis să intrăm și într-o biserică gotică, însă am avut marea surpriză să constatăm că înăuntru se afla defapt o cafea, un restaurant, un loc ce se numea The Hub. Ulterior, am intrat și în magazine ce pe dinafară aveau aspectul unor biserici și am văzut chiar și un hostel într-o clădire de biserică. Cred că acest aspect m-a fascinat cel mai mult la acest oraș: faptul că reușesc să păstreze aspectul clădirilor, păstrându-le istoria și arhitectura, fără să le dărâme, doar le reamenajează pe interior.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Înainte de lăsarea serii, am intrat și la Camera Obscura, un obiectiv de vizitat, dacă ajungi in Edinburgh. Fascinante camerele, însă prezentarea de la început este cea care face toți banii (15 lire/pers).

 

Hotelul la care ne-am cazat (Drumorne Guest House) se află într-o zonă liniștită, cu căsuțe specifice zonei. Însuși hotelul este o astfel de casă reamenajată. Se ajunge foarte ușor în centru, stația de autobus fiind la doar 200 m distanță de hotel. Gazda noastră a fost un domn foarte ospitalier, ce ne-a ajutat cu informații despre zonă. Micul dejun a fost foarte bun, însă nu ne-am încumetat să încercăm faimosul pourage (un fel de terci, mancare traditionala servita la micul dejun).

 

 

 

 

 

Ziua 2 (13 Oct 2017) 

În cea de-a doua zi, ne-am decis să o luăm la pas spre plaja Portobello pentru a face cunoștință și cu Marea Nordului. Poziționarea hotelului ne-a ajutat să ajungem la destinație în aproximativ 15 min pe jos, timp în care am admirat cartierul cu arhitectura și simetria căsuțelor.

Combinația între mare, plajă, căsuțele specifice, faleza cu localnici ieșiți la plimbare face din această zonă o oază de destindere și relaxare. Deși ințial credeam ca ne vom trezi cu o plajă pustie, în zonă există cateva localuri, cafenele și spații de joacă frecventate atât de localnici cât și de turiști.

 

 

 

După cum menționam mai sus, în privința mijloacelor de transport în comun, ne-a fost foarte ușor să luăm autobuzul din zona plajei și să ne întoarcem în centrul orașului pentru a mânca și a vizita și partea de est a grădinilor Prințesei.

În cazul în care v-ați săturat de Mc și nu sunteți pretențioși la mâncare, o alternativă pe care am găsit-o noi încă din călătoria la Londra este Pret a Manger. Aceștia oferă mâncare rapidă, caldă, gustoasă și nici foarte costisitoare. Există de asemenea și supermarketuri cu prețuri accesibile.

 

Un cartier drăguț ce merită vizitat este Dean Village, zonă cu care ne-am încheiat a doua zi. Deși situat mai departe de centru, oferă un peisaj dintr-un alt secol și te introduce în viața localnicilor.

Ziua 3 (14 Oct 2017) 

A treia zi am avut-o dedicată orașului Inverness. La micul dejun, ne-am luat cu vorba și am pierdut noțiunea timpului. Am tras o mică sperietură, însă am prins autobuzul la fix. Iar totul datorită transportului în comun ce ne-a adus foarte repede la autogară.

În cazul în care vreți să mergeți în zonele din apropierea orașului Edinburgh, recomand transportul cu autobuzul în detrimentul trenului. Cei de la Citylink au anumite rute numite Golden, ce au foarte puține opriri, iar in timpul călătoriei vă puteți bucura și de o mică gustare dulce + ceai, cafea, apă sau suc, incluse în prețul biletului. De asemenea, tariful este redus dacă luați bilete cu câteva zile înainte și dus-întors.

Drumul spre Inverness este presărat cu peisaje frumoase, cu dealuri și zone înalte. Inverness este un oraș mic, cu aceeași arhitectură impresionantă a clădirilor, fiind cunoscut datorită legendelor presărate în jurul lacului Ness.

O zi frumoasă petrecută în acest oraș poate cuprinde o vizită la Castelul Inverness (5 lire/pers), o plimbare de-a lungul râului Ness, precum și o plimbare în zona magazinelor de suveniruri. Deși este un orășel mic, aici se poate găsi și un mall (Eastgate Shopping Center), util nouă pentru zona de mâncare.

Castelul Inverness este prezentat într-o notă modernă, cu monitoare și povești animate despre istoria locului. De asemenea, oferă din turn o panoramă minunată asupra orașului. Lângă castel există și un muzeu de unde se pot procura și tururi tematice de 1-3 zile în zonele apropiate. Optând pentru o excursie de 1 zi, ne-am mulțumit cu vizita Castelului Inverness și plimbările prin oraș.

 

Ziua 4 (15 Oct 2017)

Întoarse în Edinburgh, cea de-a patra zi am dedicat-o urcușului la Arthur Seat. Am avut parte de o vreme minunată, însă cu toate acestea, sus a fost un vânt teribil. Pasionată de trekking, pentru mine a fost o plimbare excelentă, iar sus, am avut parte de o priveliște mirifică atât asupra mării Nordului cât și asupra întregului oraș, priveliște cu mult mai amplă decât cea de pe Carton Hill. Dacă ajunteți în Edinburgh, recomand această escapadă. Parcul are mai multe trasee, ce ajung în diferite zone ale orașului. Noi am urcat din zona hotelului unde eram cazate și am coborât spre cladirea Parlamentului, ajungând ușor iar în centru orașului.  Priveliștea de sus merită tot efortul urcușului.

 

În contrast cu toate celelalte clădiri din oraș, cea a Parlamentului este singura construită într-un stil modern, iar vizitarea acesteia este liberă.

Luând-o la pas pe lângă Parlament, se ajunge ușor la Muzeul Copilăriei, Muzeul din Edinburgh, precum și zona pietonală cu Muzeul Wiskey-ul, Camera Obscură, un magazin enorm cu suveniruri, tot acest drum culminând cu intrarea în Castelul Edinburgh. Intrarea la castel costa 17 lire/pers și este un obiectiv ce merită vizitat, dând senzația unui nou orășel în interiorul orașului.

Ziua 5 (16 Oct 2017) 

Ultima zi a fost dedicată vizitei orașului Glasgow, urmând ca spre finalul zilei să ne deplasăm către aeroport.

Deși Edinburgh este capitala Scoției, Glasgow este orașul cel mai mare, mult mai modern și mai vivant. Stilul rămâne același, însă întâlnim și foarte multe clădiri de birouri, Universitatea din Glasgow însuși fiind o clădire destul de modernă, cel puțin pe dinafară.

Într-o zi, pe fugă, am reușit să ne plimbăm puțin prin oraș, deplasându-ne cu metroul. Am reușit să vedem George Square, Glasgow Cathedral, The Necropolis, un parc – cimitir, Riverside Museum (doar pe dinafara) împreună cu barca cea înaltă (The Tall Ship). De avut în vedere faptul că muzeele sunt închise în zilele de luni, iar că la Glasgow Cathedral găsiți și suveniruri Outlander.

 

 

Seara, într-un final, ne-am întors acasă, cu un bagaj de amintiri mult mai greu.

Scoția este o zonă ce reușește să își păstreze autenticitatea și frumusețea locului. M-aș întoarce oricând cu plăcere în această țară în care trecutul se îmbină foarte armonios cu prezentul.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *