Insule

Lefkada

Lefkada

“Vreau sa le fac o surpriza fetelor!”

Asa am ajuns sa calatoresc eu in Lefkada. Prietenele mele deja isi facusera rezervare, insa eu m-am decis mai tarziu, fara sa le mai spun. Astfel ca in ziua plecarii s-au trezit cu mine la autocar. A urmat o aventura…

Lefkada este o insula de vis! Legata de partea continentala printr-un pod, avand acces usor la ea, aceasta ofera o priveliste mirifica, combinatia intre zonele muntoase si marea limpede reusind sa taie respiratia oricui. Este de asemenea, detinatoarea uneia dintre cele mai vizitate plaje din lume, Porto Katsiki.

Este o insula cu deschidere la marea Ionica, numele acesteia in greaca fiind tradus “alb”, astfel este denumita si insula alba sau insula iubirii.  De asemenea, multi am auzit ca o considera Caraibele Greciei, datorita plajelor sale exotice. Inca nu am apucat sa ajung in partea asiatica, insa multi cunoscuti mi-au confirmat faptul ca Lefkada este asemanatoare sau chiar mai frumoasa fata de zonele exotice, si cu singuranta mult mai accesibila ca pret si ca distanta.

Fig. 1 Plaja Porto Katsiki

Eu o recomand intr-adevar pentru plajele si peisajele minunate, pentru accesibilitate, pentru atmosfera si ospitalitatea fata de turisti care cred ca oricum primeaza la greci. Avand ocazia de a merge de 3 ori in Grecia pana acum, atmosfera este mult mai relaxanta, mai detasata si nu numai pentru simplu fapt ca lumea e in vacanta, dar si majoritatea dintre cei care lucreaza am observat ca o fac cu degajare si relaxare.

Revenind la Lefkada, ca transport, dupa cum am mentionat la inceput, am ales autocarul, iar in ceea ce priveste cazarea am ales zona coastei de vest a insulei, in Agios Nikitas, pentru a ne incanta privirea cu apusurile mirifice din zona.

Agios Nikitas este o zona linistita, un satuc mic, plaja Milos fiind cea mai frumoasa din zona. Desi nu la fel de accesibila ca plaja Agios Nikitas, drumul pana la plaja Milos este mirific, iar peisajul merita tot efortul. Daca va doriti ceva mai vivant, portul Nidri, este mult mai agitat seara, cu multe cafenele de-a lungul malului, muzica si voie buna. Iar pentru pasionatii de windsurfing, Vasiliki este cea mai buna optiune de pe insula.

Fig. 2 Plaja Agios Nikitas

Prima zi a fost de acomodare, ne-am plimbat prin zona, ne-am cazat la hotelul cu acelasi nume, Agios Nikitas, avand stilul grecesc inconfundabil imbinat cu modernul.

          

           Fig. 3 Hotel Agios Nikitas                   Fig. 4 Agios Nikitas             Fig. 5 Drumul spre plaja Milos

In cea de-a doua zi, ne-am bucurat de cele doua plaje din zona si am avut parte si de apusul mult asteptat pe plaja Milos.

Fig. 6 Plaja Milos

Fig. 7 Plaja Milos la Apus

Daca ajungeti in Lefkada, este imposibil sa nu luati si o croaziera ca excursie optionala. Noi am luat chiar doua! plus un beach party on boat. Toate au meritat banii.

Majoritatea vaselor de croaziera pleaca din Nidri. Astfel ca noi pentru a ajunge din Agios Nikitas in Nidri (aprox 25 km), ni s-a pus la dispozitie un transfer de la agentia de unde ne-am facut rezervarea. Insa sunt multe autobuze, ce fac legatura zilnic intre toate statiunile si plajele de pe insula. Pana in 15 iunie insa acestea vin la un interval mai mare de timp.

Astfel, in urmatoarele zile, ne-am distrat in croaziere. In cea de-a treia zi a sejurului, am fost cu cei de la Nidri Star, am trecut cu vasul pe langa Capul Doukato, cel mai sudic punct al insulei Lefkada, in varful caruia se afla un far. Pe stancile foarte mari din zona, legendele spun ca in antichitate se practicau sacrificii umane. Astfel ca una din legende face referire la o regina ce daduse lege ca oricine comite o greseala, sa fie aruncat de pe stanci. Gresind chiar ea si inselandu-si sotul, aceasta a fost nevoita sa se arunce de pe stanci in apa Marii Ionice.

 

Fig 8. Capul Doukato

Lasand in spate farul, am ajuns si pe faimoasa plaja Porto Katsiki care nu dezamageste si este intr-adevar o plaja si o locatie superba. Stanca, pietrele albe si apa limpede fara nici un pic de vegetatie, se intregesc intr-un peisaj de vis. A se avea un lucru in vedere si anume ca da, sunt pietre, pietre mari albe, nu nisip fin. Pentru nisip fin, va recomand plaja Kathisma, insa despre aceasta vom vorbi mai tarziu.

Fig. 9 Plaja Porto Katsiki

Pranzul l-am luat la bordul vasului, un souvlaki delicios, preparat chiar pe vas. Am continuat plimbarea si am vizitat Fiskardo, un mic port de pe insula Kefalonia, cea mai mare insula dintre cele ionice. De asemenea, am avut ocazia de a intra cu vasul intr-o pestera din stanca, pestera Papanikolis de pe insula Meganisi. Aceasta a fost folosita in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca ascunzatoare de catre Istridis, capitanul submarinului Papanikolis. Ne-am continuat croaziera spre cele 3 insule ale lui Aristotle Onassis si ne-am balacit langa insula Skorpios. A fost o zi plina dar deosebita.

Fig. 10 Pestera Papanikolis

Fig. 11 Fiskardo, Kefalonia

In cea de-a patra zi, am fost pe vestita Odysseia, tradusa “aventura pe mare”. A fost o super experienta, mai mult decat o croaziera, o adevarata odisee. Vasul are aspect de corabie de pirati, original, diferit fata de celeltate din port, iar capitanul vasului impreuna cu echipajul mentin o atmosfera de veselie si voie buna pe tot parcursul calatoriei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Fig. 12 Spre balaceala in pestera                  Fig. 13 Acostare la Spartochoris                         Fig. 14 Gata de pranz

Am avut ocazia de a bea ouzo, de a innota intr-o pestera din stanca, de a ajunge chiar la capatul acesteia. Pentru mine aceasta a fost o experienta inedita: faptul ca inotam si nu simteam pamantul sub picioare, iar daca ridicam privirea in sus nu vedeam nici vastul cerului, privelistea fiind o bolta mare stancoasa, iar in fata lumina de la capatul tunelului, scobitura mare in stanca ce permitea iesirea din pestera, toate aceste elemente au reusit sa ma faca sa ma simt mica si mare in acelasi timp, si sa afirm ca a fost o super experienta. Am luat pranzul preparat de echipaj pe o insula, am vizitat si Spartochoris, un mic orasel de pe insula Meganisi si am avut parte de ritualuri si dansuri grecesti pe vas.

Fig. 15 Spartochoris

Seara, ne-am imbarcat din nou pe vasul celor de la Nidri Star si am avut parte de o super petrecere. Aceasta a inceput pe vas si a continuat pe plaja Lakka, unde a fost amenajat si un bar, iar petrecerea a tinut pana tarziu in noapte. Distractia a fost la ea acasa cu muzica si voie buna.

Fig. 16 Beach Party on The Boat

In cea de-a cincea zi, am luat-o la pas 3 km, pe strada serpuitoare, plina de peisaje cu dealuri inalte si coline, cu muzica (aveam la mine o boxa mica portabila) si buna dispozitie pentru a ajunge la plaja Kathisma. Desigur, nu este musai sa o luati la pas, se poate inchiria o masina sau se poate lua autobuzul, insa autobuzul nu circula spre Kathisma pana in 15 iunie.

Fig. 17. Spre plaja Kathisma

Cum mentionam mai sus, aici da, plaja are nisip fin, demna de plajele din zona, fara sa dezamageasca nici ea, cu apa limpede si valuri spumoase. Kathisma este o plaja complet amenajata, cu sezlonguri si umbrelute, terase cu piscina, personal gata a te servi cu un cocktail la malul marii sau la marginea piscinei.

Fig. 18 Plaja Kathisma

Tot aici, pentru cine vrea o senzatie mai tare, sa spunem asa, baietii de la Dream Paragliding ofera zboruri cu parapanta. Cand am fost noi, aveau doua trasee, am luat traseul mai scurt, dar a fost suficient ca timp. A costat 24 euro/pers, iar in banuti este inclus si un card micro sd cu toata filmarea din timpul zborului.

Privelistea de sus este incredibila, greu de descris in cuvinte. Intr-o parte vezi verdele dealurilor inalte, iar in cealalta parte vezi marea in diferite nuante de albastru, de la cel mai deschis pana la cel mai inchis, pana cand ajunge la orizontul usor curbat ce iti aduce aminte de faptul ca pamantul e rotund. Si te trezesti brusc din visare cand instructorul ia un viraj mai scurt si creste adrenalina. Cam aceasta este senzatia si merita din plin pentru cei pasionati.

Fig. 19 Paragliding

Dupa aceasta experienta, dupa sesiuni foto, balaceala in piscina si stat la soare, am reusit sa prindem si un apus de pe plaja Kathisma si ne-am indreptat bucuroase inapoi spre Agios Nikitas cu un concert live de data aceasta (mi se descarca bateria la telefon).

 

 

Fig. 20 Valuri spumoase

In cea de-a sasea zi ne-am propus sa mergem sa vizitam partea vivanta a insulei. Asa ca am decis sa lasam linistea din Agios Nikitas, am luat autobuzul vis a vis de hotel (1,8 euro/sens) si ne-am indreptat spre Nidri. Pana atunci apucasem sa il vedem doar pe fuga cand ne imbarcam pe vase.

De aici, din Nidri, cu siguranta puteti cumpara o multitudine de suveniruri si merita un mic dejun la o cafenea din port, admirand vasele cum pleaca cu turistii in croaziera.

Fig. 21 Cafenea in Nidri

Un loc foarte aproape de Nidri, dar putin ascuns, il reprezinta cascada de la Dimosari. Lasand zumzetul statiunii, intrati intr-un traseu usor de chei amenajat la capatul caruia se afla o cascada. Este un peisaj foarte frumos, un colt de natura departe de agitatia din statiune si totusi aproape. In Nidri, pe strada principala sunt indicatoare cu textul “Waterfalls” ce arata directia.

                              Fig. 22 Cascada Dimosari                                     Fig. 23 Traseu spre cascada

Ca mancare, tavernele ofera destul de multe optiuni, accesibile ca pret. Dintre cele traditionale, noi am optat pentru salatele grecesti, souflaki, tsatsiki, gyrosul de pui si caracatita, toate foarte bune.

In ultima zi, am mai fost putin pe plaja din Agios Nikitas pentru a ne lua ramas bun, ne-am facut bagajele si cel cu amintiri si cel cu haine si suveniruri (unul mai greu decat celalalt) si ne-am indreptat spre casa cu muzica si voie buna asa cum am invatat de la localnici.  Opa!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *